Formula1 on suosittu rata-autoilun laji, ja maailmalla tunnetuin. Maailmanmestaruudet ovat luokassa järjestetty vuodesta 1950 lähtien. Suomalaiset Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen ja legendaarinen Keijo ”Keke” Rosberg ovat kaikki ollut maailmanmestareita. Keijo Rosberg voitti mestaruutensa vuonna 1982 Williamsilla ja Mika “Häkä” Häkkinen voitti kaksi mestaruutta vuonna 1998 ja 1999 McLarenilla. Kimi Räikkönen voitti F1-mestaruuden vuonna 2007 Ferrarilla. Keijo Rosbergin poika, Nico Rosberg, joka edustaa Saksaa, on myös hyvin menestynyt: 2013 kesällä hän voitti British Grand Prix-kilpailun. GP2 sarjassa hän on saanut maailmanmestaruuden, siirryttyään Formula1:n hän on menestynyt melko hyvin mutta mitalia ei ole herunut.

USA:ssa rata-ajon suosituin areena on Nascar. Kaksi suomalaista kilpa-ajajaa on tehnyt sopimuksen, Kimi Räikkönen ja Markus Niemelä. Kimi ajoi vain kaksi kisaa, palaten Formula1 ajojen pariin vuonna 2011.Kimi Räikkönen on ajanut välillä myös World Rally Championship:in kisoissa, joka on kansainvälisen autoliiton FIA:n maailman kovatasoisin ralliautoilun kilpailusarja. Ralli-ja rata-autoilun erona on mm. se että ralliautojen kuuluu olla massatuotannossa olevia autoja, joita toki säädetään ja modifioidaan, sääntöjen puitteissa. Formula-autot tehdään rata-ajoa varten, mutta tarkat säännöt rajoittavat niidenkin tehoa ja muita ominaisuuksia.Kimi on yksi parhaiten menestyneitä ajajia maailmassa. Hän on voittanut useita arvokilpailuja, ja Formula1 maailmanmestaruuden vuonna 2007. Ensi vuonna hän ajaa Lotus-tallissa, aikaisemmin hän on ajanut kuten sanottu McLarenin lisäksi Ferrarilla.Betsafe-sivustoilla Kimillä on oma sivunsa, vetoa voi lyödä yleisesti MotoGP kisoista ja Formula1:ta, mutta Kimin menestyksestä voi lyödä vetoa aivan erikseen: Voi lyödä vetoa siitä kuinka monta yksittäistä kilpailua hän voittaa, saako hän MM-kultaa kokonaiskisasta, jopa siitä saako Räikkönen enemmän pisteitä kuin Fernando Alonso. Selvempää osoitusta yleisön, ainakin vetoa lyövän yleisön, kiinnostuksesta Kimiin tuskin voi löytää.Rallin MM-sarjassa suomalaiset kuskit ovat aina olleet vahvoilla. Legendaarisia nimiä ovat esimerkiksi Ari Vatanen, Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen. Viime vuodet sarjaa on hallinnut ranskalais-monacolainen kuljettajapari Sébastien Loeb / Daniel Elena, mutta suomalaisiakin kuskeja on huipulla, esimerkiksi Jari-Matti Latvala: kaudella 2010 hän saavutti MM-hopeaa.

Kilpaa on Suomessa ajettu virallisesti ainakin vuodesta 1932, jolloin järjestettiin Eläintarhan kisat ensimmäistä kertaa. Ralliautoilu onkin yhä suosittua, ja monet suomalaiset kuskit menestyvät maailmalla.

Kilpa-autoilun suosituimmat tyypit ovat ralli, jota ajetaan maastossa tai teillä, ja rata-ajot joista suosituimmat ovat tietysti Formula1-kilpailut. Formulakisoissa on monia suomalaisia huipputason kuskeja, mutta kaikki osakilpailut ajetaan Suomen ulkopuolella. Lajia ajetaan varta vasten rakennetuilla radoilla, joita Suomesta ei löydy riittävän isoja tai laadukkaita: Rata-ajon SM-kisoissa on kilpailtu muissa formulaluokissa, vaihdellen vuosien varrella. Kuuluisia autoratoja ovat esimerkiksi Ahvenisto ja Alastaro, joissa järjestetään SM osakilpailuja muiden tapahtumien lisäksi, myös moottoripyöräkisoja.Myös kiihdytysajot eli drag racing-kilpailut ovat nousseet suosioon. Ensimmäiset kiihdytyskisat pidettiin 1975 Keimolan radalla, ja vaikka maailmantason kisoja ei Suomessa ole, laji on yleisön pitämä. Se on ollut toiseksi suosituin laji katsojamäärältään: Alastaron EM Nitronationals -kisaa v. 2010 seurasi 30.000 maksanutta katsojaa hiekkavalleilta ja kisaistumakatsomosta.

Ralliharrastukseen pääsee helpoimmin kiinni karting-ajoissa, ja muitakin luokkia on joihin on helppo päästä mukaan. Suomessa suosittu jäärata-ajo ja joka miesluokka ovatkin meille rakkaita. Jäärata-ajossa kilpailuja on ajettu 50-luvulta lähtien, vuosien varrella laji on kokenut kovaa osallistujamäärien vaihtelua: Katsojia vauhdikkaat jääratakilpailut ovat aina keränneet paljon. Nykyisin jäärata-ajoissa kilpaillaan lähes yksinomaan SM-osakilpailuissa, joita ajetaan joka vuosi 4 kpl. Kansallisia kilpailuja ei ole kuin 1 tai 2 vuodessa, mutta lajin pariin on taas tullut uusia katsojia ja ajajia viime vuosikymmenenä.